IKLAN

Cara Nak Buat Ketupat Sotong

Kopek kulitnya kalau tak nak kopek pun suka hati kalian lahaku tak paksa. Masukkan bawang halba halia garam dan gula serta santan pekat dalam periuk.


Bagaimana Cara Nak Masak Ketupat Sotong Manis Makanan

Ambil sotong dan bukakan bahagian bawah.

. Ambil sotong isikan dengan beras pulut. Anda memerlukan sotong yang segar. Kacau hingga sebati dan biarkan sema 10-15 minit nak bagi beras pulut kembang.

KETUPAT SOTONG Versi Terengganu Resepi. Bahan-bahan yang perlu ada mestilah sotong. Masukkan beras pulut ke dalam.

1 Basuh sotong-sotong tu. Nor Mazidah Gambar bukan menggunakan resepi dibawah Bahan-bahan. Masukkan beras pulut yang telah direndam tadi ke dalam perut sotong.

Cara menyediakan ketupat sotong ini sangat mudah. Susun dalam periuk bersama daun pandan. 34 kg beras pulut.

Sila simak dan bagi tahu anak-anak yang tak tahu buat tu tengok v. Mari sini nak kongsikan cara-cara membuat ketupat sotong yang sedap. Masukkan semula kepala sotong dan cucukkan dengan lidi supaya pulut tak keluar.

Kacau hingga sebati dan biarkan sema 10-15 minit nak bagi beras pulut kembang. Masukkan beras pulut 34 ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi dihujung kepala sotong. Bersihkan beras pulut dan direndam dalam 30 - 45 minit kemudian ditoskan.

Biarkan selama 1 jam sehingga beras pulut menjadi kembang. Tanak beras pulut yang telah direndam bersama santan sehingga masak dan biarkan sejuk. Jika penuh sangat ketupat akan menjadi keras atau pulut.

Isi beras pulut yang dah siap direndam 1-2 jam ke dalam sotongMasukkan 1 sudu makan santan pekat dalam sotong. Rendam beras pulut selama 2 jam dengan santan dan sedikit garam. Sumbat sikit je sebab nanti pulut mengembang.

Siatkan daun pandan dan letakkan pada bahagian bawah periuk. Bila anda pegang badannya ia terasa kenyal. Masukkan beras pulut ke dalam sotong yang telah dibuang kepala dan dicuci bersih.

Kemudian isikan beras pulut kedalam sotong. Lepas masukkan cucuk kepala dan badan sotong menggunakan lidi. Basuh dengan air garam dan toskan.

Lekatkan kepala dengan lidi sate or pencungkil gigi. Cara-cara untuk membuatnya. Masukkan beras pulut yang sudah kembang itu kedalam sotong yang telah dibersihakn.

MA tak pernah makan ketupat sotong nienanti nak cuba buat leTerima kasih. Tutupkan semula badan dengan kepala sotong dan cucuk lidi di antara badan dan kepala supaya tidak tercabut. Rasa dahulu untuk pastikan cukup rasa masinnya.

Susun sotong dalam periuk. Cuci bersih sotong dengan mencabut bahagian kepala dan buang bahagian tulang keras di dalamnya. Susun dalam periuk bersama daun pandan.

Tapi nanti kuah akan jadi merah 2 Lupa nak cakap. Kemudian apabila anda tekan struktur badannya anda tak akan rasa pun lembik. Basuhkan beras pulut dan toskan.

CARA PENYEDIAAN KETUPAT SOTONG TERENGGANU. Bersihkan sotong dengan asingkan kepalanya. Kemudian dicucuk dengan lidi bagi mengemaskannya.

Nak buat ketupat sotong sangat mudah. Ambil kepala sotong dan cucuk lidi biar ia bercantum dengan badannya. Pejam mata pun boleh buat janji tangan kena jalan.

Baru la sedap dan menyelerakan bila nanti nak makan. Isi separuh badan sotong sahaja. Masukkan bahan C dan renehkan dengan api sederhana hingga hampir kering.

Masukkan beras pulut ke dalam sotong yang telah dibuang kepala dan dicuci bersih. Tambahkan sedikit garam pada beras pulut tadi. Cara-cara untuk membuatnya.

Jangan terlalu banyak isikan separuh sahaja nanti pulut akan mengembang apabila masak. Basuhkan beras pulut dan toskan. CARA-CARA PENYEDIAAN KETUPAT SOTONG Mula-mula bersihkan sotong boleh kalau nak buang lapisan merah pada kulit sotong.

Ramai pulak yang hidangkan ketupat. Masukkan pulut ke dalam sotong masuk separuh je tau. 8 ekor sotong saiz sederhana terpulang anda kuantitinya 1 pot beras pulut cuci dan rendam 1 jam tos kes MaDiHa nak cepat rendam dlm air panas 5 minit 1 biji kelapa ambil asingkan santan pekat dan santan cair agak lebih 2 btg serai ketuk.

Tambahkan sedikit garam pada beras pulut tadi. Tuangkan santan dan sedikit garam. Masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan tekankan sedikit.

Cara Buat Ketupat Sotong Kelantan Mudah Dan Paling Sedap Bahan - Bahan 8 ekor sotong saiz besar XL Santan 1 biji kelapa sederhana dapatkan 3 cawan santan pekat 2 12 gula melaka sis guna gula melaka yang tempatan tu tak guna gula melaka siam Garam secukup rasa Daun pandan 3 helai Beras pulut 1 cawan direndam 12 jam sampai kembang. Tuangkan santan dan sedikit garam. Basuh bersih beras pulut dan gaul dengan sedikit santan.

Susun sotong dalam periuk. Pulut beras merah turut dipakai untuk membuat ketupat sotong. Selesai masukkan beras kedalam semua sotong.

Ketupat Sotong Mudah dan Cepat. Cara penyediaannya adalah seperti berikut. Ini satu panduan menganyam ketupat daun kelapa.

Terpulanglah berapa banyak sotong yang diperlukan. Asmahyusof 18 Julai 2013 2319. Kemudian isikan beras pulut tadi ke dalam badan sotong 13 penuh.

Ambil sotong dan bukakan bahagian bawah. Cara penyediaannya adalah seperti berikut. Masak sehingga pulut masak baru dimasukkan gula melaka.

CARA PENYEDIAAN KETUPAT SOTONG VERSI GANU. Masukkan sedikit santan pekat dan garam secukupnya ke dalam pulut yang telah dibasuh tadi dan gaul sebati. Masukkan beras pulut ke dalam.

Masukkan pulut ke dalam sotong masuk separuh je tau. Masukkan bahan C dan renehkan dengan api sederhana hingga hampir kering. Masukkan sedikit santan sekadar tenggelamkan beras pulut.

Masak sehingga pulut masak baru dimasukkan gula melaka. Terpulanglah mahu siat kulitnya atau tidak. Masukkan semula kepala sotong dan cucukkan dengan lidi supaya pulut tak keluar.

Masukkan sedikit santan sekadar tenggelamkan beras pulut. Periksa Struktur Badan Sotong Sotong yang segar biasa struktur badannya lebih pejal. Nak buat resepi ketupat sotong Kelantan yang mudah ni.

Kemudian masukkan ke dalam perut sotong. Masukkan 14 beras pulut dalam sotong. Rendam dengan sedikit santan dan garam.

Basuh pulut susu dan toskan. Masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan tekankan sedikit. Hiris halus bawang merah dan juga halia.

Rendamkan beras pulut selama 30 minit supaya kembang dan cepat masak. Kalau orang dalam rumah tu ada lima letak sepuluh ekorcukuplah makan dua ekor sorang. Bila hari raya kita sibuk nak buat ketupat.

Terlebih dahulu kalian kena rendam dulu beras pulut dengan air selama beberapa jam 12 jam pun dah OK 3 Hiris bawang merah dan halia kecil-kecil orang kata dihiris mayangorang katalah. Kemudian dicucuk dengan lidi bagi mengemaskannya.


Bahan Ketupat Sotong Yang Mudah Aneka Resepi Enak Recipe Makanan Resep Masakan Resep Makanan


Resepi Viral Resipi Ketupat Sotong Kelate Rileklah Com Malay Food Food Malaysian Cuisine


Bahan Ketupat Sotong Berhalba Yang Mudah Aneka Resepi Enak Recipe Resep Resep Masakan Makanan


Dari Dapur Kak Yah Ketupat Sotong Makanan Resep Masakan Malaysia Resep Masakan Asia

0 Response to "Cara Nak Buat Ketupat Sotong"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel